Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 23

Thread: Motorola GM-350

 1. #1
  membru al forumului
  Join Date
  Dec 2007
  Location
  Mangalia , acum Bucuresti
  Age
  31
  Posts
  304
  Rep Power
  10

  Motorola GM-350

  Un model proiectat prin 1995, o forma fizica destul de futurista si placuta, un nou model Motorola de succes (urmasul 'batranului' GM300).

  -a aparut in mai multe variante, cel mai cunoscut fiind GM350. exista GM950, GM600(varianta cu MPT) , MCX600 (varianta pentru Asia). exista 2 versiuni constructive, o versiune cu 4 canale, fara display (cea pe care o voi prezenta mai jos) si varianta cu 128 de canale, cu un mic LCD.
  -proiectate pentru mai multe benzi de lucru - atat banda de jos (60mhz), banda vhf (140-170mhz), banda uhf(450mhz), din pacate nu cunosc exact limitele in care lucreaza.

  in continuare ma voi referi doar la modelul meu (gm350 4 canale, fara display, 25w in banda vhf)

  -lucreaza in benzile de VHF, 25w (etaj final de emisie cu un tranzistor bipolar) in emisie la 13,8v;
  -se programeaza cu ajutorul pc-ului, insa softul cu care vine acest tip de statie poate fi rulat doar sub win98 sau 95.
  -prin mufa frontala a microfonului rj45, se poate si programata statia.
  -la varianta de 4 canale nu exista scanare sau memorii sau schimbare de putere in timpul functionarii, unul dintre butoane poate fi programat pentru squelch.

  -in spatele statiei exista conexiunea pentru antena (de regula un conector BNC), mufa de alimentare(iarasi trebuie folosita o mufa tip motorola mobil) si un conector cu 16 pini pentru alte utilizari (foarte utili, acesti pini pot fi programati sa indeplineasca functii de-a dreptul 'exotice' - semnale gen: intrare in emisie, rx discriminator audio, pini de comunicatie seriala, indicator nivel receptie- iesire analogica!!!, semnale microfon si difuzor externe, etc..) foarte foarte utile cnad se doreste configurarea acestei statii ca repetor fara a fi necesar a se umbla inauntru.

  -frontal exista un difuzor (cam 4w audio!!) care reproduce foarte bine intreg spectrul audio (ma refer aici la spectrul benzii noastre de comunicatie, si nu audio hi-fi). comparativ cu o statie yaesu (ft5200, ft8800, ft7800) receptia este mult mai calda, placuta si inteligibila. se poate conecta si un difuzor extern (13w putere audio! );

  atasez si cateva poze cu statia pe care o folosesc (versiunea cu 4 canale)

  voi reveni si cu informatii despre modelul cu 128 canale.

  73! Cosmin TAMAS


  Attached Images Attached Images
  TAMAS Cosmin-Andrei - YO3HSP
  -------------------------------
  e-mail: tamas_c_a@yahoo.com
  cosmin.tamas@cetti.ro
  <a href="http://www.radioamator.eu/greedyblin...></a>

 2. #2
  radioamator yo3hjv's Avatar
  Join Date
  Sep 2007
  Location
  KN34BK
  Posts
  6,039
  Rep Power
  10

  Răspuns: Motorola GM350

  Mai sunt cateva facilitati despre care se poate vorbi...
  Eu am avut versiunea cu 128 canale si afisaj LCD. Din pacate, afisajul este insuficient pentru definirea canalelor intr-un mod lizibil si intuitiv.

  Prima dintre facilitatile la care m-am referit este aceea de pozitionare a panoului frontal astfel incat statia sa aiba radiatorul in partea de sus sau in partea de jos.
  Alta facilitate este de a putea - cu un minim efort - sa ai o statie cu panoul frontal detasabil.

  Ce m-a nemultumit este optiunea X-Pand care solicita retea uniforma (adica exclusiv Motorola) ca sa se "auda" bine.
  Ce inseamna X-Pand? Relativ implu. Este un sistem compresor de dinamica(la TX) si un expandor de dinamica (la RX) care ajuta la reducerea raportului semnal/zgomot si creste inteligibilitatea semnalului receptionat in conditii de zgomot puternic. Ma rog, presupun ca pe langa compresie, mai exista si alte "tratamente" ale semnalului dar am vrut sa pastrez simpla explicatia.
  Necazul este ca acest sistem nu este compatibil decat cu el insusi. La GM350 este cel mai pregnant, poate, dezechilibrul intre calitatea la emisie si calitatea la receptie, atunci cand abordam comunicatia din perspectiva altor statii.
  Daca setezi optiunea astfel incat sa auzi tu, cu GM350 bine, corespondentii te aud cam gatuit in timp ce, daca incerci invers, sa te faci auzit bine, GM350 va reda un semnal destul de aiurea.

  Sa depasim acest neajuns si sa mai remarcam inca o facilitate interesanta, din punct de vedere al "profesionistilor": lista multipla de scanare... Adica, utilizatorul sau dealer-ul, stabileste doua liste de scan, fiecare dintre ele avand un canal prioritar distinct.
  Canalul prioritar este accesat chiar si cand statia receptioneaza deja un semnal util pe unul din celelalte canale din lista de scan! Si o face incredibil de silentios si discret. Aproape ca nici nu sesizezi ca statia pleaca cateva milisescunde pe canalul prioritar si verifica activitatea de acolo! Cine a avut ocazia de a folosi o Motorola in scanare stie ce spun eu aici! Si cand te deranjeaza activitatea unui canal din lista, exista butonul "Nuisance deletion", care exact asta face: te scapa de "zgomot".
  Ca orice Motorola, este dedicata utilizatorului simplu, cu o instruire de maxim 10 ore. Nu stiu cat de utila este celor care doresc sa "mestereasca" la o statie.
  Adrian
  YO3HJV - dar as vrea cu patru litere!
  http://yo3hjv.blogspot.com

 3. #3
  membru al forumului
  Join Date
  Sep 2007
  Location
  Bucuresti
  Posts
  124
  Rep Power
  10

  Răspuns: Motorola GM350

  Ce inseamna X-Pand?
  Sa fac o mica completare. Inseamna in traducere romaneasca a functiunii preaccentuare-dezaccentuare. Nu a inventat-o Motorola, se foloseste in radiodifuziune de zeci de ani. Acelasi lucru insa mult mai stiintific facea Dolby B,C pentru cine isi mai aminteste de vremea casetofonului. Din motive comerciale la GM-350 se numeste X-Pand asa cum la BMW avem ASC sau DSC si la Mercedes sau alte masini ESP. Cu mici diferente fac acelasi lucru (Adi sa nu carcotesti nimic ;D)

  La emisie, semnalul audio se pre-accentueaza in zona frecventelor inalte dupa o anumita curba cunoscuta (sau mai multe). La receptie, dupa demodulare, se dez-accentueaza semnalul audio dupa aceeasi lege dar de sens contrar. Scopul ? Odata cu dez-accentuarea (in esenta atenuare frecventelor inalte) se atenueaza si o buna parte din zgomotul asociat semnalului. Altfel spus, va creste raportul semnal-zgomot prin scaderea zgomotului (la numitor).

  Toate statiile de emisie au preaccentuare-dezaccentuare si teoretic curbele ar trebui sa fie standard, asa cum sunt in radiodifuziune (daca va mai amintiti pentru norma occidentala CCIR era 50uS iar pentru norma sovietica OIRT era 75uS). Probabil Motorola a adaugat in plus fata de pr-dez standard si o versiune de pre-dez optimizata de ei.

  Evident, daca la emisie NU se foloseste preaccentuarea, o statie cu dezaccentuare va reda "infundat" semnalul audio si viceversa, daca exista la emisie si NU exista la receptie, semnalul va contine inalte mai multe.

  Edi,

 4. #4
  radioamator yo3hjv's Avatar
  Join Date
  Sep 2007
  Location
  KN34BK
  Posts
  6,039
  Rep Power
  10

  Răspuns: Motorola GM350

  Nu carcotesc Edi, doar ca nu am vrut sa dezvolt subiectul accenture dezaccentuare.
  Indeed, practica este comuna mai multor arii.
  Cred ca Motorola si-a facut propriul standard. Uite ca nu stiam ca exista un astfel de standard in RxTx! Afla omul!

  Chestia nasoala este ca tratamentul semnalului este foarte agresiv si il face mizerabil pentru alte statii.
  Asta este unul din motivele pentru care nu am agreeat suficient ca sa pastrez acea statie.
  Adrian
  YO3HJV - dar as vrea cu patru litere!
  http://yo3hjv.blogspot.com

 5. #5
  membru al forumului yo3gdi's Avatar
  Join Date
  Nov 2007
  Posts
  178
  Rep Power
  10

  Răspuns: Motorola GM350

  Salut Cosmin. Am cateva remarci referitor la cele ce ai zis:
  1. Exista soft pt win95-98. GRESIT. Exista si varianta de MS DOS. Pe varianta asta ai acces la functii suplimentare ce nu apar la variantele de windows.
  2. Varianta de 4 canale are pini auxiliari programabili. Gresit. Numai la varianta de 128 canale exista asa ceva. La cea de 4 canale nu ai decat cateva semnale precablate,(ex. nu ai detectia de purtatoare, det. adudio etc.).
  Despre partea cu Xpand, e valabil ce a zis Edy, mai toate statiile de la diversi producatori au asa ceva in dotare.
  Best 73`s. Cristi

 6. #6
  membru al forumului
  Join Date
  Dec 2007
  Location
  Mangalia , acum Bucuresti
  Age
  31
  Posts
  304
  Rep Power
  10

  Răspuns: Motorola GM350

  Da Cristi, ai dreptate legat de pinii programabili la modelul cu 4ch ( mea culpa )...

  legat de soft, eu am folosit doar cel de windows, poate poti sa imi trimiti pe mail si varianta de Dos ( tamas_c_a@yahoo.com ).

  Multumesc pentru completari

  73! Cosmin TAMAS - YO4HSP
  TAMAS Cosmin-Andrei - YO3HSP
  -------------------------------
  e-mail: tamas_c_a@yahoo.com
  cosmin.tamas@cetti.ro
  <a href="http://www.radioamator.eu/greedyblin...></a>

 7. #7
  membru al forumului
  Join Date
  Jan 2008
  Location
  KN34GL11
  Age
  39
  Posts
  1,242
  Rep Power
  0

  Răspuns: Motorola GM350

  [quote author=yo3hcv link=topic=532.msg1062#msg1062 date=1203632156]
  ....

  Evident, daca la emisie NU se foloseste preaccentuarea, o statie cu dezaccentuare va reda "infundat" semnalul audio si viceversa, daca exista la emisie si NU exista la receptie, semnalul va contine inalte mai multe.

  Edi,
  [/quote]
  Nu da cu pietre ;D intreb si eu : 1.pe statii mobile de genul Yaesu FT7800, 8800, 5200 si toata din gama asta... se intampla treaba asta ? adica au preeacentuare la emisie si n-au la receptie ?
  2. Care e treaba in radiodifuziune de unele statii se aud extrem de infundat : 105.8 Total Sport, 97.3 Minisat sunt cele mai clare exemple. E de la treaba asta cu preacceentuarea setata prost ? mi s-ar parea ciudat ca sunetul sa pleace din studio in halul asta.
  Ca sa fiu cat de cat ontopic, propun pentru Comsin sa ascultam in casti si eventual sa editam spectic pe PC sunetele de la GM350 si apoi de la Yaesu 7800/8800 sa vedem care se aude mai 'cald' - pentru ca noi suntem clari subiectivi aici ;D

 8. #8
  membru al forumului
  Join Date
  Sep 2007
  Location
  Bucuresti
  Posts
  124
  Rep Power
  10

  Răspuns: Motorola GM350

  Care e treaba in radiodifuziune de unele statii se aud extrem de infundat
  Cu ceva timp in urma am lucrat cativa ani la Radio Contact Bucuresti. Foloseam in emisie un procesor complex facut de IDT ce includea functiile:

  - encoder MPX (stereo)
  - encoder RDS
  - compresor spectral pe vreo 20 benzi
  - limiter
  - diverse expandere, eq., preaccentuari, pre-distorsioner, etc.

  Culmea, era absolut analogic (fara DSP) si suna al naibii de bine, dupa mine, cel mai bine din tara. Aici intervine partea discutabila respectiv factorul uman. La noi, directorul tehnic era un tip extraordinar de destept si profesionist (Doru) care se ocupa exclusiv de toate reglajele ce tineau de emisie, inclusiv aceasta scula. Uneori acest procesor era reglat la mare finete by remote (softul lui permitea la vremea aia 1996-1999 conexiune dial-up direct, fara internet ) din cateva motive: emitatorul putea influenta reglajele local, si in plus, la distanta se putea masura mai bine diafonia, distorsiuni de faza, etc. Aveam softuri de masura si echipamente de mii de dolari la vremea respectiva, sa-ti dau un exemplu:

  Placile de sunet pe care le foloseam atat in emisie cat si in productie erau ISA...lol, functionau sub DOS, aveau compresie-decompreie hardware Dolby AC2, marca Antex si SoundScape si sareau binisor de 2000 dolari (SoundScape a fost vreo 4000 lire).

  Daca (si de regula e intampla la posturile de radio de apartament gen Minisat, etc) folosesti echipamente proaste, te si auzi prost si daca mai sunt si prost reglate e cum nu se poate mai bine. Daca imi aduc bine aminte, Minisat emite de la Costila si are un spur (ca nu pot sa-i zic armonica) taman in banda 88-108 ce se aude binemersi in Bucuresti.

  Ma rog, exceptie ar face radio si TV abonament (ex. TVR) care desi au echipamente de cea mai buna calitate se aud si se vad de toata jena. Aici intervine factorul uman - daca tataie sau mamaie care este ei din regia de emisie sau pe la tehnic croseteaza ciorapi pentru nepotu' e normal sa se intample asa.

  Edi, 9. #9
  membru al forumului
  Join Date
  Sep 2007
  Location
  Bucuresti
  Posts
  124
  Rep Power
  10

  Răspuns: Motorola GM350

  pe statii mobile de genul Yaesu FT7800, 8800, 5200 si toata din gama asta... se intampla treaba asta ? adica au preeacentuare la emisie si n-au la receptie ?
  Teoretic toate statiile, indiferent de producator, ar trebui sa respecte un oarece standard. Nu cunosc cat ar trebui sa fie preaccentuarea si dezaccentuarea pentru statiile comerciale, ar trebui verificat in prospectele lor sau vazut in standardele pe care sustin producatorii ca le respecta.

  Aici intervine si modul in care este programata statia respectiva. Spre exemplu deviatia de frecventa, factorul de modulatie si daca au, aceste "facilitati audio suplimentare" cum exista la motorola. Producatorii se ingramadesc sa le faca cat mai versatile din motive comerciale. In anumite tari este permisa o deviatie corespunzatoare latimii canalului radio alocat, in altele o alta. Toate acestea impreuna contribuie la calitatea sunetului per ansamblu ca sa nu mai vorbim de (fizic) calitatea microfonului, a etajelor audio si chia a demodulatorului FM.

  Un caz concret ar putea fi urmatorul:

  Emiti cu o Motorola GP300 sa zicem, programata pentru deviatie de frecventa de 5KHz. Pentru ca ai posibilitatea, mai aplici si un gain de 6dB la microfon. La receptie, receptionezi tot cu o Motorola GP300 care, avand demodulator FM cu PLL nu va distorsiona deloc pentru deviatii mari de frecventa, sunetul va fi clar si vei avea un raport S/Z sporit (zgomotul este presupus constant, marind audio se mareste S/Z - unul dintre motivele pentru care posturile de radio FM emit cu deviatie de 50KHz si nu de 5KHz). In plus de la "producator" la "producator" este sigur ca se potrivesc si curbele de pre-dez accentuare.

  Receptionand cu un YAESU, in mod cert spectrul audio de la emisia cu Motorola nu va fi identic, problema se pune cat de diferit suna si sincer sa fiu, diferentele sunt minore, abia daca se observa cu urechea umana.

  Edi,

 10. #10
  radioamator yo3hjv's Avatar
  Join Date
  Sep 2007
  Location
  KN34BK
  Posts
  6,039
  Rep Power
  10

  Răspuns: Motorola GM350

  [quote author=yo3hcv link=topic=532.msg1097#msg1097 date=1204111064]
  Daca imi aduc bine aminte, Minisat emite de la Costila si are un spur (ca nu pot sa-i zic armonica) taman in banda 88-108 ce se aude binemersi in Bucuresti.

  Edi,

  [/quote]


  Ce ai vrut sa spui aici ca nu inteleg nimic! ???
  Adrian
  YO3HJV - dar as vrea cu patru litere!
  http://yo3hjv.blogspot.com

 11. #11
  membru al forumului
  Join Date
  Jan 2008
  Location
  KN34GL11
  Age
  39
  Posts
  1,242
  Rep Power
  0

  Răspuns: Motorola GM350

  Minisat nu are bani de emitator pe Costila, nici nu viseaza la pozitia aia, in + locatia e numai pentru retele nationale ceea ce iar nu e cazul Minisatului. Eu ma refeream la 97.3 din Oltenita sau 87.8 Moroieni ca astea se aud in Buc cel mai bine ca semnal dar ca sunet primul e extrem de infundat si al 2-lea suna metalic.
  Sa stii totusi ca si radiouri locale pot avea sunet placut si acoperire foarte buna : 96.6 Orion din Campuluing si 88.3 K din Ploiesti de exemplu, asa ca nu e regula ca radiourile mici sau locale sa sune ca naiba.... dar deja iarasi divaghez, o sa fac un topic cu banda 3 m ;D

 12. #12
  membru al forumului
  Join Date
  Nov 2008
  Location
  bucuresti
  Posts
  9
  Rep Power
  0

  Răspuns: Motorola GM-350

  salut dragutzeii mei ;D am si io nevoie de pinii din spate de la gm350 ...daca nu va sun pe fiecare si va disper la telefon

 13. #13
  membru al forumului
  Join Date
  Feb 2009
  Location
  Bucuresti K34BJ
  Age
  35
  Posts
  425
  Rep Power
  10

  Răspuns: Motorola GM-350

  Atetie se poate program si sub windows xp eu am reusit cu un asus eepc si un adaptor usb-serial, fara nici unu fel de artificiu, am varianta cu 128 de canale
  Yaesu ft 897, Wouxun KGUVD-1P,Motorola GM300 UHF, Motorola GP300 VHF si UHF, Kenwood tk 705d,Kenwood tk 880 Diamond x510,Longwire , Dipol multiband, ML145, Maxrad 2m mobila / lambda si 1/4 lambda, Maxrad 70cm mobila l/4

 14. #14
  membru al forumului
  Join Date
  Apr 2009
  Location
  Galati
  Posts
  11
  Rep Power
  0

  R?spuns: Motorola GM-350

  Salutari,

  Legat de o eroare care apare la apasarea ptt-ului... ton lung si clipire alternanta a ledurilor verde si rosu, vreo idee cam ce ar putea fi ? (GM950)

  Care este cel mai nou CPS/RSS pentru GM350 si GM950 ?
  Eventual daca mai are cineva asa ceva in dotare si ma poate ajuta ...

  Multumesc mult
  YO4RNG /GL - Dorin

 15. #15
  membru al forumului yo3gdi's Avatar
  Join Date
  Nov 2007
  Posts
  178
  Rep Power
  10

  R?spuns: Motorola GM-350

  Dorin, problema e de la memorie, s-a deprogrmamat din diverse cauze (programare gresita sau intrerupere in programare sau socuri pe alimentare) . De principiu se rescrie cu informatie de la alta de acelasi model ...se desface memoria...si se programeaza. Pt manuale service http://www.radioscanner.ru/files/motorola/file2040/ . Bafta.

 16. #16
  membru al forumului
  Join Date
  Apr 2009
  Location
  Galati
  Posts
  11
  Rep Power
  0

  R?spuns: Motorola GM-350

  Am reusit sa o citesc pana la urma cu o mica modificare la interfata pe care o aveam...
  O citesc si o scriu fara probleme, receptia functioneaza, dar la emisie imi face chestia aia de care am spus.


  Mai multe detalii despre defectiune aici: http://minus.com/mT2U5WVaz/1f
  YO4RNG /GL - Dorin

 17. #17
  membru al forumului
  Join Date
  May 2012
  Posts
  2
  Rep Power
  0

  R?spuns: Motorola GM-350

  Buna seara.
  Am 3 radiotelefoane Motorola: GM300, GM350, GM360 si o interfata CT-17 de la ICOM.
  CT-17 contine un MAX232. Schema este prima de sus http://info.linuxoid.in/radio/sites/1/un7gm_ct.htm
  Am construit un cablu pentru GM-urile de mai sus. Cu interfata CT-17 si cu cablul respectiv am programat GM300, cu program de DOS, fara probleme.
  Dar cu GM350 si GM360 nu functioneaza.
  Pentru programare folosesc un soft pentru windows care functioneaza cu alta interfata originala de la Motorola.
  Cand dau sa citeasca statia dupa cca. 30 secunde afisajul statiei se stinge (este normal sa faca asa) si apare o fereastra care spune sa verific RIB-ul.
  Ce modificare sa fac la interfata ca sa se adapteze si la GM0 - GM360 ?
  As dori sa o adaptez pe aceasta pentru ca o folosesc si la programarea altor statii : HYT TC-620.

 18. #18
  radioamator yo3hjv's Avatar
  Join Date
  Sep 2007
  Location
  KN34BK
  Posts
  6,039
  Rep Power
  10

  R?spuns: Motorola GM-350

  GM/GP300 foloseste un convertor de nivel cu separarea semnalului IN/OUT si PULL UP la portul de date.
  De regula, este un MAX232 si doua porti inversoare pentru separare. Am incercat mai demult cu un MAX232 si cu o simpla dioda si merge OK, daca aceasta e Schottky.
  Interfata de CI-V a carei schema ai postat-o permite programarea pe Motorola GM/GP pentru ca are portul de date tras la masa. Daca scoti socul de la masa nu mai merge...

  GM/GP3xx necesita, pe langa portul de date si un port (doua la GM350) de semnalizare a programarii (BOOT CTRL).
  Pe scurt: RIB + cablurile aferente.
  Adica alta interfata, speciala pentru Motorola.
  Daca vrei sa intelegi cum functioneaza, poti sa studiezi aici: http://www.repeater-builder.com/moto...s/rss-rib.html

  Cu RIB poti sa programezi si alte statii (Kenwood/Wouxun/TYT/HYT, de exemplu).

  Referitor la simptomul prezentat de tine, probabil ca BOOT Enable ii spune statiei sa intre in asteptarea codeplugului (fisierul HEX cu informatiile de canale) dar BOOT CFM nu returneaza de la statie la PC confirmarea ca statia e in standby.
  Nu stiu ce interfata ai, daca e RIB, atunci da o schita a cablului dintre RIB si statie. Probabil ca acolo e bubita.
  Cablul are urmatoarea schema (atasament).
  Attached Images Attached Images
  Adrian
  YO3HJV - dar as vrea cu patru litere!
  http://yo3hjv.blogspot.com

 19. #19
  membru al forumului
  Join Date
  May 2012
  Posts
  2
  Rep Power
  0

  R?spuns: Motorola GM-350

  Nu reusesc sa postez poze .
  Zilele trecute am incercat si cu tensiunea respectiva dar tot nu functioneaza. Modul de conectare la statii l-am luat de aici : http://www.cqham.ru/uniprog2_eng.html
  Azi bagat in circuit un SN7407, ca intruna din schemele care se vehiculeaza pe net, iar la statii conectez doar masa si pinul de date si merge perfect. Din schema postata de tine folosesc numai 4 si 7 dinspre GM-uri.
  SN7407 pus pe iesire, ca aici : http://motorola.dmz.ro/motorola/gm300-rib-ivg.php

 20. #20
  radioamator yo3hjv's Avatar
  Join Date
  Sep 2007
  Location
  KN34BK
  Posts
  6,039
  Rep Power
  10

  R?spuns: Motorola GM-350

  Ia legatura cu Cristi, YO3GDI si rezolva cu el. Interfata a carei schema ai postat-o are niste probleme.
  Adrian
  YO3HJV - dar as vrea cu patru litere!
  http://yo3hjv.blogspot.com

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  

TeenTelecom - Provider internet fibra optica Bucuresti