Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 41 to 46 of 46

Thread: Vreau sa amplasez un pilon ?

  1. #41
    membru al forumului
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Bucuresti
    Posts
    117
    Rep Power
    10

    Răspuns la: Vreau sa amplasez un pilon ?

    Sunt curios cum se procedeaza in cazul in care ai deja un pilon in curte si vrei sa intri in legalitate.
    In cazul meu, este vorba despre un pilon 3 in 1, din acela militar, vandut prin YO, adus din est ...
    5m coborat, 13m ridicat complet, in acelasi timp cu posibilitatea de rabatare si aducere la orizontala.
    Inca nu este finalizata instalarea dar sunt pe la 90%

    Si cazul doi, o antena filara ridicata intre doi suporti telescopici, unul de aluminiu, si unul de fibra. Si pentru astfel de "constructii" trebuie autorizatie ?

  2. #42
    Moderator cristiand01's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Bucuresti KN34AJ
    Age
    61
    Posts
    836
    Rep Power
    10

    Răspuns la: Vreau sa amplasez un pilon ?

    Din cate stiu eu pentru antene nu trebuie autorizatie (doar cea data de ANCOM prin autorizatia de radioamator).
    Fie ca este vorba de antene baston, filare, antene TV, parabolice pentru satelit, trebuie doar putina intelegere cu vecinii de bloc sau de curte pentru cei care nu sunt singuri proprietari. Pe bloc nu trebuie pilon foarte inalt datorita insesi inaltimii blocului, iar la curte o teava de 10-13m cu antena pe ea chiar nu are nevoie de autorizatie speciala.
    Aici poate fi luata ca referinta constructia cea mai inalta din zona apropiata, inaltimea maxima zonala permisa, sau la bloc comparatia cu inaltimea paratrasnetului (acolo unde inca mai sunt in picioare - de regula blocurile inalte de 8-10 -15 etaje si peste au paratrasnet obligatoriu)

    Intradevar pentru pilonii de mari dimensiuni zabreliti sau foarte inalti de peste 15m si grosi cu ancore pe suprafata mare, necesita masuri speciale de securitate, trebuie autorizatie de construire.
    Mai ales ca pe acestia se amplaseaza de regula si antene mastodont cu multi elementi, aici da poate fi discutia de o constructie in toata regula.

    Cati dintre cei care si-au montat aparatele de aer conditionat pe fatada blocului au autorizatie de construire de la Primarie ?
    Sau cati dintre cei cu parabolice la fereastra sau sus pe bloc au autorizatie de construire de la Primarie ?
    Last edited by cristiand01; 05-12-2015 at 10:54 AM.

  3. #43
    radioamator yo3hjv's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    KN34BK
    Posts
    6,039
    Rep Power
    10

    Răspuns la: Răspuns la: Vreau sa amplasez un pilon ?

    AC este necesara pentru toate lucrarile de constructii noi. Cazurile in care NU ete necesara sunt limitativ descrise, la fel si cele in care NU este necesar Certificatul de urbanism. Autorizatia de radioamator NU da dreptul la ridicarea unui pilon FARA A.C. Pilonul telesopic are caracter temporar si sunt o multime de argumente pentru care NU este nevoie de AC desi functionari zelosi pot da batai de cap si poate fi nevoie de mers la instanta.
    Vecinii intelegatori sunt o solutie in procedura de obtinere a avizelor dar nu fac nici cat o ceapa degerata in fata organelor de control ale Primariei cu atributii in respectarea disciplinei in constructii hotarate sa aplice legea.
    Imi pare rau sa va zic asta, dar asa stau lucrurile. Mai ales acum, dupa Colectiv...
    Scuza-ma Cristian ca sunt critic cu postarea ta dar, pe fond, este eronata. Cat despre inaltimea pilonului de pe bloc, daca pui o verticala deasupra plafonului/terasei, aceasta fiind din beton armat, va influenta caracteristica antenei ca si cum ar fi pe sol. Deci e necesar l/2 ca sa obtii altceva decat incalzirea norilor. Daca pui verticala, mai bine pui la cativa cm de plafon cu sistem de radiale neacordate, ca pe sol.
    Adrian
    YO3HJV - dar as vrea cu patru litere!
    http://yo3hjv.blogspot.com

  4. #44
    radioamator yo3hjv's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    KN34BK
    Posts
    6,039
    Rep Power
    10

    Răspuns la: Vreau sa amplasez un pilon ?

    Quote Originally Posted by aureliandan View Post
    Sunt curios cum se procedeaza in cazul in care ai deja un pilon in curte si vrei sa intri in legalitate.
    In cazul meu, este vorba despre un pilon 3 in 1, din acela militar, vandut prin YO, adus din est ...
    5m coborat, 13m ridicat complet, in acelasi timp cu posibilitatea de rabatare si aducere la orizontala.
    Inca nu este finalizata instalarea dar sunt pe la 90%

    Si cazul doi, o antena filara ridicata intre doi suporti telescopici, unul de aluminiu, si unul de fibra. Si pentru astfel de "constructii" trebuie autorizatie ?
    In functie de momentul edificarii constructiei in raport de ultimele modificari la Legea 51, intrarea in legalitate poate merge pana la obtinerea unei autorizatii de demolare urmata de parcurgerea procedurii pentru obtinerea de AC si construirea propriu zisa. Reconstruirea... Ori, luat amenda si pe baza pv de amenda, se face PV de receptie lucrare si gata.
    Adrian
    YO3HJV - dar as vrea cu patru litere!
    http://yo3hjv.blogspot.com

  5. #45
    Moderator cristiand01's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Bucuresti KN34AJ
    Age
    61
    Posts
    836
    Rep Power
    10

    Răspuns la: Vreau sa amplasez un pilon ?

    Pai cam asta am spus si eu, pentru antenele mici (nu mai inalte decat inaltimea paratrasnetului de pe bloc) nu este nevoie de autorizare de la primarie.
    Doar pentru pilonii mai mari sau mai mici (este relativa aprecierea) se face autorizarea.

    In privinta antenelor pe bloc (in speta a verticalelor) nu este nevoie de pilon, deoarece se amplaseaza la mica distanta fata de plafonul blocului (sau cel al casei liftului).
    Iar sub antenele verticale se amplaseaza sistem de radiale neacordate (de preferinta cate 4 pentru fiecare banda, care pot fi stranse in sistem de patru manunchiuri dispuse la 90 de grade una fata de cealalta, si perpendiculare sau in unghi de pana la 45 grade in jos, fata de planul vertical al antenei )
    De asemenea capetele radialelor opuse bazei antenei, se izoleaza (izolatori + ancore sintetice) si se fixeaza bine intinse, asta daca exista suficient spatiu pe bloc.
    Radialle neacordate se dimensioneaza la l/4 pentru fiecare banda lucrata (de aceea vorbeam de manunchi de radiale)
    De exemplu pentru banda de 40m, lungimea radialei este de 10m si poate fi bine intinsa pe terasa blocului.
    Am vorbit aici despre o verticala multibanda acordata jos (dupa coaxialul de coborare RG213 sau mai bun) inainte de statie cu ATU capabil sa acordeze impedante de pana la 1000 ohmi. (bineinteles randamentele pe fiecare banda vor fi diferite)

    Eu spun ca aceasta este solutia cea mai la indemana fiecarui radioamator, cu costuri destul de reduse.
    Last edited by cristiand01; 08-12-2015 at 11:38 AM.

  6. #46
    radioamator yo3hjv's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    KN34BK
    Posts
    6,039
    Rep Power
    10

    Răspuns la: Răspuns la: Vreau sa amplasez un pilon ?

    La radialele neacordate nu conteaza lungimea, conteaza densitatea lor.
    Adrian
    YO3HJV - dar as vrea cu patru litere!
    http://yo3hjv.blogspot.com

Page 3 of 3 FirstFirst 123

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Similar Threads

  1. Transceiver Yaesu FT-101ZD - vreau sa il repar!
    By Aetherius in forum Nu merge, nu stiu, ce fac?
    Replies: 13
    Last Post: 26-05-2012, 10:55 AM
  2. vreau sa raman radioamator...Roman...dar nu se poate
    By yo3gjc in forum Vreau sa fiu radioamator !
    Replies: 5
    Last Post: 13-05-2011, 05:09 PM
  3. Vreau analizor de spectru!
    By F/YO9CHO in forum Nu merge, nu stiu, ce fac?
    Replies: 2
    Last Post: 28-05-2010, 09:33 PM
  4. vreau sa fac un schimb
    By lucian xxl in forum SOLD-OUT
    Replies: 0
    Last Post: 12-04-2010, 08:17 PM
  5. Vreau sa fiu membru SRR
    By yo3fti in forum Discutii, discutii
    Replies: 1
    Last Post: 17-11-2009, 02:36 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

TeenTelecom - Provider internet fibra optica Bucuresti